Følg Vibro

UP & COMING

JENTER I FRONT

h
Oline M. Rustad, styremedlem i Jentefronten. Foto av Susann Halvari

 

Det regner og er kaldt. Det er en slik dag de aller fleste helst ville tilbrakt innendørs; en forferdelig grå og helt vanlig tirsdag ettermiddag i september. Likevel står en liten gruppe mennesker samlet på Eidsvolls plass. Her foran Stortinget hører de appeller, vifter med bannere, roper slagord og klapper entusiastisk.

Det er Jentefronten, en feministisk ungdomsorganisasjon, som holder demonstrasjon i anledning den internasjonale jentedagen.

 

Demonstrantene på Jentedagen. Foto av Eilif Tanberg

 

I en times tid demonstreres det foran Stortinget for jenters rettigheter. Engasjementet gløder gjennom den ellers triste høstdagen. Og en viktig grunn til det er ifølge Agnes Rudd (14) ganske enkel: “Det er gøy. Og viktig.” Hun har vært styremedlem i Jentefronten siden februar, og er helt klar på hvorfor hun engasjerer seg her.

-Jentefronten har en veldig god kultur. Her er det koselige folk, forteller hun.

-Det er veldig deilig å ha en arena hvor man kan diskutere ting som seksuell trakassering og dyre mensenprodukter, noe alle jenter kan relatere seg til. Og de sakene vi tar opp er jentesaker, og jenter skal være førsteprioritet.

Jentefronten er en nylig stiftet feministisk organisasjon for unge mellom 12 og 20 år, som arrangerer diskusjons- og temamøter såvel som demonstrasjoner med jevne mellomrom.

Den ferske gruppen for unge feminister er underlagt moderorganisasjonen Kvinnefronten som ble stiftet allerede i 1972 som en del av en “secondwave” i den feministiske bevegelsen. I dag er Kvinnefronten en partipolitisk uavhengig medlemsbasert feministisk organisasjon som drives hovedsakelig på frivillig basis.

 

              

Jentefrontens logo. Foto hentet fra Facebook              Oline Margrethe Rustad. Foto av Susann Halvari

 

At det finnes en etterspørsel for en ung, feministisk organisasjon, er det ingen tvil om, mener Oline Margrethe Rustad. Hun var blant de som tok initiativ til å starte en gruppe for unge feminister. «Fjerdebølgefeminismen er over oss, og flertallet av jentene (og noen av guttene) jeg kjenner beskriver seg selv som feminist», skriver hun på nettsidene til Kvinnefronten.  

Det å være ung er nemlig ingen hindring. Det synes heller ikke Agnes – til tross for sin unge alder er hun ikke redd for å heve stemmen og si sin mening.

-Det går jo helt fint å være yngre, det er jo ikke slik at folk kommer og klapper meg på hodet og kaller meg “lille jente”, forklarer hun, og fortsetter: Noen ganger tenker jeg sånn “Shit! Hva er det de snakker om nå?” Det kan jo være en liten utfordring. Men det er bare å spørre, og så får jeg en forklaring.

Likevel må Agnes medgi at man også utenfor organisasjon kan møte utfordringer når man kjemper for jentesaken.

-Det er jo både gode og dårlige dager. Noen ganger kan man føle seg så maktesløs, at det er så lite man kan gjøre. Andre ganger kan også folk si: “dere er jo bare radikale feminister, dere er gærne, dere vet ingenting”, og det synes jeg kan være ganske irriterende.

Tilbake på Eidsvolls plass foran Stortinget er høyttalerne og bannerne for lengst pakket ned. Regnet har slutta og den entusiastiske klappingen har stilnet. Men de unge jentenes engasjement gløder fortsatt.

-Å jobbe med noe som har effekt på mitt liv og livet til mange andre er viktig. Det hjelper ikke å bare sitte hjemme og si: verden er kjip. Man må gjøre noe med det.

 

Leder i Sosialistisk Ungdom, Andrea Sjøvoll, var invitert for å holde appell på jentedagen. Foto av Susann Halvari

 

 

VIBRO MAG har det redaksjonelle ansvaret for sakenes presseetiske grunnlag, men meningene som uttrykkes er knyttet til produsentens/ journalistens egne oppfatninger og opplevelser. Vi ønsker å være en plattform for alle som ønsker å uttrykke seg, og står derfor ikke nødvendigvis bak alle utsagn.

Eilif Tanberg

JOURNALIST

Hverdagen min går med på å gjøre skolearbeid for det meste, men også å drive med friluftsliv eller forskjellige frivillige verv og oppgaver. Og så er jeg veldig glad i å lese! De temaene jeg liker å skrive om er engasjement, skole, religion og aktivitetstilbud, nettopp fordi de alle på en eller annen måte har noe med ungdom å gjøre. Grunnen til at jeg skriver for VIBRO handler kort og godt om at jeg er veldig nysgjerrig. Her kan jeg møte nye mennesker, oppdage nye sider ved samfunnet vårt – og siden formidle det videre. Håper det faller i smak!

18 år, eilif.tanberg@gmail.com

Relaterte saker

se alle