Følg Vibro

WHATS UP SOCIETY?

GENTLEMAN ELLER GENTLEWOMAN?

h
Illustrasjoner av Maria Paula Ablen

 

En solskinnsdag i byen Drammen sitter Maria på en indisk restaurant og venter spent på daten sin. ”Maria” roper en forventningsfull og glad stemme. Hun skvetter til idet hun holder på å ta en slurk av vannet sitt. Hun ser opp og ser en smilende Tom gående mot henne. Hun kjenner at hjertet banker fortere. Kinnene hennes brenner som ilden selv. Han setter seg på stolen på andre siden av bordet. Idet han setter seg ned møtes blikket på ordentlig. Blikkene deres antyder en gjensidig bekreftelse på tiltrekning. 

 

Vaskeekte feminist

Daten går bedre enn forventet. Samtalen florer og maten tilbyr krydder fra vakre østen. Kan det blir bedre tenker de begge idet de begge smiler til hverandre på hver sin sjarmerende måte. Inn i samtalen begynner de å snakke om personlige interesser.  Maria er en vaskeekte feminist og brenner for kvinners rettigheter. Tom finner dette beundringsverdig og liker at Maria utfordrer hans syn på kjønnsroller. Maria er imponert over hvordan Tom ikke finner hennes engasjement som en turn off, men heller en turn on.  

 

”Så du er en feminist, med andre ord” konkluderer han etter at Maria har snakket om hennes engasjement for at menn og kvinner skal ha like rettigheter. Maria fortsetter med: ”jeg er lei av at kvinner blir i store deler av verden behandlet som Det annet og svakere kjønn.” Tom svarer at han er totalt enig. Plutselig får han Marias hjerte til å smelte på sekundet idet han sier :”jeg er en feminist jeg også, vi har det også til felles.” Maria tenker ”er han for real?” Kinnene hennes blir forsterket rosenrøde, hendene hennes prikker og hjertet dunker raskere. For seg selv tenker hun at han hadde henne på ”I’m a feminist too.”

Etter bortimot fire til fem timer med konstant snakking og uskyldig benflørting ber de kelneren om regningen. Når kelneren kommer bort oppstår det en klein stillhet. Maria trekker automatisk frem hånden og berører hans med et glimt i øyet, og begynner straks å pakke sakene sine som et hint om hans neste trekk. Han hever brynet og hun svarer tilbake med et sjokkerende blikk.

 

Forventninger knyttet til kjønn

Det vil være nærliggende å tro at Tom blir sjokkert over at Maria har en forventning til at han skal betale. Dette fordi hun tidligere poengterte at hun definerte seg som en feminist. Hvor er det disse forventningene kommer fra? Dette kan diskuteres med utgangspunkt i forventninger tilknyttet til kjønn som stammer fra samfunnet, religion og biologien.

Ser man på hvordan samfunnet var før og nå, ser vi at det har vært (og fortsatt er) en kontinuerlig utvikling der ulike samfunnsaspekter har endret seg. Med den teknologiske utviklingen og verdenskrigene har det vært nødvendig å sysselsette kvinner,  på denne måten har den teknologiske utviklingen gjort kvinner mer og mer økonomisk selvstendige. Dette er vi nødt til å se i sammenheng med de parallelle rettighetskampene som har kjempet fram like rettigheter mellom kvinner og menn.

 

                                                                           

 

I dag er kvinner i Norge mer selvstendig enn det de noen gang har vært. De fleste kvinner er i dag ute i arbeid og har i utgangspunktet rett til å styre eget liv. På denne måten er kvinner i dag ikke like avhengige av menn til å overleve da de kan forsørge seg selv. Dette har bidratt til at familiestrukturen fra gammelt av har endret seg. Det er ikke lenger nødvendigvis slik at kvinner skal være hjemme alene og oppdra barna. Fedre er i større grad innblandet i hjemmet enn tidligere. Før måtte kvinnene være hjemme og ta seg av barna og husholdningen mens mennene var ute for å arbeide. I dag er det i flere hjem slik at både far og mor må samarbeide om oppgavene i hjemmet og har forsørgerrollen. Flere statistikker viser at stadig flere menn tar lengre pappapermisjon.

Til tross for at vi lever i et mer moderne samfunn i dag, har mange likevel forventinger til at mannen er den som skal betale på den første daten og være en gentleman. En gentleman vil si en mann som tar hånd om sin kvinne. Dette gjør han gjennom å blant annet betale for henne, holder opp døra og gir henne jakken sin når hun begynner å fryse. Denne fasiten opprettholder stagnerte forventninger til menn som kan være vanskelig å bryte hvis man ikke følger disse. Det er viktig å få frem at det ikke er noe galt i at man selv velger å gjøre dette, men alt handler om valg. De skal ikke være en forventing.

Konseptet feminisme er fortsatt noe som debatteres i dag. Det finnes flere måter å forklare hva feminisme er. En definisjon er at: ”Feminismen har flere ideologiske retninger, men felles står målsetninger om at menn og kvinner skal ha like rettigheter, muligheter og ansvar.” Til tross for denne målsettingen er det fortsatt mye usikkerhet rundt feminisme. Det vil være naturlig å tenke at dette skyldes at mange i dag har en oppfatning av at feminisme er mannehating.

 

 

Dating-coachen Mattew Hussey

Dating-coachen Mattew Hussey har hjulpet millioner av kvinner omkring i verden. Gjennom blant annet tv showet Plane Jane på MTV, bloggen og Youtube-kanalen hans har han hjulpet flere kvinner med å få deres datingliv på plass. I videoen hans ”Who should pay on the first date” tar han opp dette med forventninger. Han sier blant annet at dersom kvinner har forventninger til at menn skal betale på daten, skal det være likestilt, av den grunn mener han at menn kan ha en forventing til at kvinnen skal ligge med han på første daten.

Personlig mener jeg at forventninger ofte er en grunn til at man ender opp skuffet. Det vil være naturlig å tenke at Maria kjente på en skuffelse fordi han ikke tilbød seg å betale for henne, dette kan ha ført til at Maria ikke definerte Tom som en ”gentleman”. I dette finner vi mannens tradisjonelle forsørgerrolle som tar form av en forventning om at han skal ta vare på henne. Dette på tross av at Maria har penger på konto. Denne forventningen sier ytterligere at mannen er den som betaler, og hvis ikke er han uinteressert i deg, eller er en uhøflig og gjerrig mann.

Menn skal ikke føle på dette presset på samfunnet eller fra kvinnen. Dersom du har slike forventninger er det på tide å reflektere rundt hvorfor du kaller deg for feminist. Hadde det da vært berettiget av Tom å forvente at Maria skulle vaske trusene og sokkene hans dersom han skulle betale for henne?

 

                                      

 

Som et medmenneske blir det mer rettferdig å tilby seg å betale fordi man vil og ikke fordi man må. Ikke fordi det eksisterer en forventning om hva en som gjør en mann nok. Med det blir man heller ikke en mindre kvinne bare fordi man tilbyr seg å betale.  En selvbestemmende dating uten stagnerte kjønnsroller som utgangspunkt forhindrer at man blir skuffet. Om Maria hadde gått på en date nummer to med Tom eller om Tom fikk avsmak av Marias forventninger er uvisst. En ting som er sikkert er at de ikke hadde havnet i den uheldige situasjonen ved slutten av daten, om de begge faktisk var feminister.

 

 

VIBRO MAG har det redaksjonelle ansvaret for sakenes presseetiske grunnlag, men meningene som uttrykkes er knyttet til produsentens/ journalistens egne oppfatninger og opplevelser. Vi ønsker å være en plattform for alle som ønsker å uttrykke seg, og står derfor ikke nødvendigvis bak alle utsagn.

Susann Nikkerud

JOURNALIST

Jeg er halvt norsk og halvt marokkaner, og er leder i Redd Barna ungdom (Press) i Drammen, skribent for magasinet VIBRO, og jeg er med i lederkurset til Young Ambassadors. Tidligere har jeg vært med i et lederkurs som heter Ung Leder og vært engasjert i Minotenk- skolen. Temaer jeg brenner for er blant annet rasisme, psykologi, generelt samfunnsproblematikk, religion, feminisme osv.

18 år, Susannyousra1999@gmail.com

Relaterte saker

se alle